Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2013

"Χορεύουν οι ελέφαντες" - Σοφία Νικολαΐδου


                  Ανάγνωση / Συζήτηση την Παρασκευή 10 Ιανουαρίου 2014
                          Στη συνάντηση θα παρευρίσκεται και η συγγραφέας



1948-1949: Ένας αμερικανός δημοσιογράφος δολοφονείται στη Θεσσαλονίκη. Η κυβέρνηση αναστατώνεται, ξένοι διπλωμάτες επεμβαίνουν. Ένας αθώος μπαίνει φυλακή. Η υπόθεση κλείνει.

Σχολικό έτος 2010-2011: Ένας μαθητής αρνείται να δώσει Πανελλαδικές. Ο αγαπημένος του καθηγητής του αναθέτει να ερευνήσει την παλιά υπόθεση. Ο πρώην άριστος μαθητής αρχίζει να ψάχνει. 

Πόσο έτοιμοι είναι οι ενήλικες να ακούσουν τι έχει να πει; 

Το Χορεύουν οι ελέφαντες συνδυάζει ιστορία και επινόηση. Αναφέρεται στη δίκη και την καταδίκη του Στακτόπουλου, στον οποίο αποδόθηκε ο φόνος του αμερικανού δημοσιογράφου Πολκ, έγκλημα που συντάραξε τη χώρα την περίοδο του Εμφυλίου. Παράλληλα, το βιβλίο χαρτογραφεί τη σύγχρονη καθημερινότητα στην Ελλάδα του 2011. Ιδίως στο σχολείο. Αποτυπώνει την ελληνική περιπέτεια, σε μια πόλη με πολλά και αιματηρά ιστορικά στρώματα, όπως η Θεσσαλονίκη. 

  ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ Αν οι Έλληνες πολιτικοί είχαν περισσότερο τσαγανό και οι μεγάλες δυνάμεις μικρότερη επιβολή. Αν δεν διακυβεύονταν χρήματα κι επιρροή, δηλαδή τα πάντα. Αν το παρελθόν δίδασκε και τα γεγονότα είχαν replay, fast forward και rewind. O γέγονε γέγονε. Θυσίασαν έναν άνθρωπο, έσωσαν μια χώρα. Ο μηχανισμός ήταν παντοδύναμος. Όποιος πίστευε το αντίθετο μάλλον δεν είχε ζήσει τη ζωή του αρκετά. Όμως. Δικαιοσύνη δεν είναι οι νόμοι. Ένα παιδί να ρωτήσεις μπορεί να ξεχωρίσει τι είναι δίκαιο και τι όχι, κι ας μην έχει διαβάσει τον ποινικό κώδικα. Μπορεί μια χώρα να μάθει από τα λάθη της; Κι οι δάσκαλοι; Μπορούν να διδάξουν ένα παιδί;

2 σχόλια:

makpats είπε...

H 1η Ομάδα Ανάγνωσης (Μαρίνα Καραφυλλίδου, Αθηνά Χαραλαμπίδου και Ευρώπη Ευθυμιάδου) αξιοποίησε τη συνεργασία των δύο πρώτων μελών της με ομάδα μαθητριών του 1ου Γυμνασίου Ευκαρπίας, στο πλαίσιο ενδοσχολικού προγράμματος, και παρουσίασε δραματοποιημένα τα κεντρικά σημεία του βιβλίου της κας. Νικολαΐδου. Στη συνέχεια, αναλύθηκαν από την ομάδα και την συγγραφέα οι κεντρικοί άξονες της θεματολογίας και της αφηγηματικής δομής του βιβλίου και, έτσι, ξεκίνησε μια σε βάθος συζήτηση που υπήρξε πολύ ενδιαφέρουσα και βοήθησε στην εμβάθυνση στο λογοτεχνικό κείμενο. Η βραδιά έκλεισε με τα δώρα που μας μοίρασαν τα μέλη της ομάδας (πολύ όμορφες χειροτεχνίες εμπνευσμένες από το βιβλίο ανάγνωσης).

DeProfundisreadingclub είπε...

Πραγματικά ήταν μια πολύ όμορφη βραδιά. Η παρουσίαση της ομάδας ήταν εμπνευσμένη και αποτέλεσε ευχάριστη έκπληξη για όλα τα μέλη της λέσχης. Ένα μπράβο και στις μαθήτριες της Αθηνάς και της Μαρίνας. Η συζήτηση, αν και σε ήσυχους τόνους, νιώθω ότι ανέλυσε όλες τις πτυχές του βιβλίου μας σε βάθος. Και πάλι μπράβο.

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *