Σάββατο 4 Απριλίου 2015

"Ένα κάποιο τέλος" - Τζούλιαν Μπαρνς

Ανάγνωση / Συζήτηση την Παρασκευή 8 Μαΐου 2015



Τέσσερις φίλοι: ο Κόλιν, ο Άλεξ, ο Τόνι και ο Έιντριαν, στις αρχές της δεκαετίας του ’60. Σεξουαλικά καταπιεσμένοι, παθιασμένοι με τα βιβλία και τις ιδέες, περνούν την ερωτικά άνυδρη, άχαρη εφηβεία τους ανταλλάσσοντας αστεία, κάνοντας πλάκες, παραβγαίνοντας σε εξυπνακισμούς. Ο Έιντριαν ωστόσο διαφέρει: είναι ίσως λίγο πιο σοβαρός, πιο ώριμος από τους άλλους. Όταν η ζωή του θα πάρει την τραγική, τελική της στροφή, οι φίλοι θα σκορπίσουν, θα συνεχίσουν και θα προσπαθήσουν να ξεχάσουν.
Όμως το παρελθόν συχνά επιστρέφει, ζητώντας εξηγήσεις από το παρόν. Ο Τόνι, εξηντάρης πια, απολαμβάνει ήρεμα τις μικροχαρές της μοναχικής του καθημερινότητας, όταν ξαφνικά το αναπάντεχο κληροδότημα από ένα λησμονημένο πρόσωπο ανατρέπει τα πάντα. Προσπαθώντας να εξηγήσει το «γιατί» αυτής της διαθήκης, ο Τόνι έρχεται αντιμέτωπος με συνταρακτικές αλήθειες για τον ίδιο και για το παρελθόν του.

Ένα ακριβές, διεισδυτικό, αριστοτεχνικά γραμμένο μυθιστόρημα για τις ατέλειες και τις σκοτεινές κόγχες της μνήμης, για τις αυταπάτες μας, για τα ψέματα που λέμε στον εαυτό μας ώστε να μπορέσουμε να προχωρήσουμε. Ένα ταξίδι προς την αυτογνωσία, από έναν σπουδαίο συγγραφέα στο αποκορύφωμα της ωριμότητάς του.

Το σκεπτικό της κριτικής επιτροπής του βραβείου Booker: "Έχει όλα τα φόντα για να γίνει έργο αναφοράς στην αγγλική λογοτεχνία. Έξοχο ύφος, λεπτοδουλεμένη πλοκή, απόλυτη εξισορρόπηση μελαγχολίας και χιούμορ. Ένα βιβλίο που σε κάθε του ανάγνωση αποκαλύπτει νέα νοήματα".


1 σχόλιο:

makpats είπε...

Η 1η Ομάδα Ανάγνωσης (Μαρίνα Καραφυλλίδου και Αθηνά Χαραλαμπίδου) μας παρουσίασε το βιβλίο "Ένα κάποιο τέλος" του Τζούλιαν Μπαρνς, αναλύοντας τους κεντρικούς άξονες της θεματολογίας και της αφηγηματικής δομής του βιβλίου και, έτσι, ξεκίνησε μια σε βάθος συζήτηση που υπήρξε πολύ ενδιαφέρουσα και βοήθησε στην εμβάθυνση στο λογοτεχνικό κείμενο.

Στην κατανόηση της σχέσης χρόνου, αναμνήσεων και ατομικών επιλογών, κεντρικών συνιστωσών του εν λόγω αναγνώσματος, συνέτεινε και το βιωματικό παιχνίδι ρόλων, του οποίου γίναμε παίκτες.

Ευχαριστούμε την ομάδα για τις «ευκαιρίες προσέγγισης» με το έργο του Άγγλου συγγραφέα και το cd με την playlist των τραγουδιών του βιβλίου.

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *