Δευτέρα 8 Ιουνίου 2015

"Η μυστική ιστορία" – Ντόνα Ταρτ

Ανάγνωση / Συζήτηση την Παρασκευή 18  Σεπτεμβρίου 2015



Ο Ρίτσαρντ Παπέν είναι μέλος μιας ομάδας πέντε φοιτητών που επιλέγονται από ένα χαρισματικό καθηγητή για να μελετήσουν τον κόσμο της διανόησης. Περνούν όλοι μαζί τα Σαββατοκύριακα σε ένα παλιό εξοχικό, διαβάζοντας και συζητώντας για θέματα που αφορούν τον κόσμο της γνώσης -από τους αρχαίους Έλληνες συγγραφείς μέχρι τους σύγχρονους στοχαστές και καλλιτέχνες- αλλά και για καθημερινά ζητήματα.

 Ο Ρίτσαρντ, χωρίς να γνωρίζει το έγκλημα που διαπράττεται, γοητεύεται από την καινούρια συντροφιά του. Όταν όμως κερδίζει την εμπιστοσύνη τους, του το εκμυστηρεύονται και τον πείθουν σιγά - σιγά για την αναγκαιότητά του: ο δολοφονημένος συμμαθητής και φίλος τους απειλούσε να αποκαλύψει το μυστικό τους, υπονομεύοντας έτσι το μέλλον τους.


 Πρόκειται για ένα αφάνταστα ελκυστικό βιβλίο. Είναι ένα χρονικό εξαπάτησης και συνενοχής, αθωότητας που σιγά - σιγά μολύνεται από τον εγωκεντρισμό και την ηθική έπαρση· μια ιστορία ενοχής και ευθύνης. Η συγγραφέας Ντόνα Ταρτ, με την έξοχη αφηγηματική γραφή της, τον πλούτο των ιδεών και της γλώσσας, καθιερώνεται ως εξαιρετικά προικισμένη μυθιστοριογράφος.

1 σχόλιο:

makpats είπε...

Η 3η Ομάδα Ανάγνωσης (Αλίκη Ιωακειμίδου, Λίτσα Σειρά και Γεωργία Στογιάννου) μας παρουσίασε το βιβλίο «Η μυστική ιστορία» της Ντόνα Ταρτ. Στην ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα συζήτηση που ακολούθησε εστιάσαμε στα βασικά σημεία της πλοκής και στην ανάλυση των πρωταγωνιστικών προσώπων, ιδίως των χαρακτήρων τους και των κινήτρων δράσης τους και προσπαθήσαμε να πλησιάσουμε το κλίμα της εποχής και του τόπου που διαδραματίζεται το μυθιστόρημα με τη βοήθεια της μουσικής, των εδεσμάτων και των ποτών που μας προσέφεραν οι φίλες συναναγνώστριες της 3ης ομάδας.

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *