Σάββατο 6 Φεβρουαρίου 2016

"Ο άχρωμος Τσουκούρου Ταζάκι και τα χρόνια του προσκυνήματός του" - Χαρούκι Μουρακάμι.

Ανάγνωση / Συζήτηση την Παρασκευή 4 Μαρτίου 2016




Ο Τσουκούρου, ένας τριανταεξάχρονος σχεδιαστής σιδηροδρομικών σταθμών, που το όνομά του σημαίνει «φτιάχνω» ή «χτίζω» –όχι όμως «δημιουργώ»–, πιστεύει πως διάγει βίο άχρωμο, χωρίς ίχνος προσωπικότητας. Στα είκοσί του απορρίπτεται, για άγνωστους λόγους και με συνοπτικές διαδικασίες, από την εξιδανικευμένη παρέα του: δυο αγόρια και δυο κορίτσια, με ονόματα που παραπέμπουν αντίστοιχα σε τέσσερα διαφορετικά χρώματα. Ο «άχρωμος» Τσουκούρου αποδέχεται την απόρριψη σιωπηρά, φτάνει λόγω του συναισθηματικού σοκ στα πρόθυρα του θανάτου και τελικά επανέρχεται στην κανονική ζωή του χωρίς να έχει ουσιαστικά συνέλθει. Ώσπου έπειτα από δεκαέξι χρόνια, η Σάρα, μια γυναίκα που τον ενδιαφέρει σοβαρά, διαβλέπει το συναισθηματικό του μπλοκάρισμα, θέτει το δάχτυλο επί τον τύπον των ήλων και τον ωθεί στο αυτονόητο: να επιδιώξει, έστω και εκ των υστέρων, μια εκ βαθέων επαφή με την «πολύχρωμη» παρέα του για να φωτίσει τις λεπτομέρειες του βαθιά κρυμμένου ψυχικού τραύματός του, να κατανοήσει τα αίτια και να χειριστεί την πραγματικότητα με τρόπο λυτρωτικό για τον ίδιο και για τη μεταξύ τους σχέση.
Ο κορυφαίος Χαρούκι Μουρακάμι αποτυπώνει με μαεστρία στο χαρτί την αξιομνημόνευτη ιστορία ενός νεαρού άντρα που τον στοιχειώνει μια τεράστια απώλεια. Μια ιστορία για όνειρα και εφιάλτες, για τα ταξίδια στο παρελθόν που είναι απαραίτητα για να θεραπευτεί το παρόν.


1 σχόλιο:

makpats είπε...

Η Αθηνά Χαραλαμπίδου μας παρουσίασε το βιβλίο "Ο άχρωμος Τσουκούρου Ταζάκι και τα χρόνια του προσκυνήματός του" του Χαρούκι Μουρακάμι, αναλύοντας τους κεντρικούς άξονες της θεματολογίας και της αφηγηματικής δομής του βιβλίου και, έτσι, ξεκίνησε μια σε βάθος συζήτηση που υπήρξε πολύ ενδιαφέρουσα, βοήθησε στην εμβάθυνση στο λογοτεχνικό κείμενο και, κυρίως, κράτησε αμείωτη την προσοχή όλων μας, παρά τις αρνητικές κριτικές που εισέπραξε το βιβλίο, πάνω στις σκέψεις του ιδιοφυούς Ιάπωνα συγγραφέα.

Η συζήτηση και ανάλυση συμπληρώθηκε με τις διαδραστικές ασκήσεις που εμπνεύσθηκε η Αθηνά, η συμμετοχή, δε, των μελών που έδωσε «ζωντάνια» στο « βιωματικό παιχνίδι» επιβραβεύθηκε με τα καλαίσθητα δακτυλίδια – ιδεογράμματα που προσέφερε η εισηγήτρια της βραδιάς.

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *