Δευτέρα, 12 Σεπτεμβρίου 2016

"Φήμη" - Ντάνιελ Κέλμαν

Ανάγνωση / Συζήτηση την Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2016Κάποιος αγοράζει ένα κινητό τηλέφωνο και ξαφνικά δέχεται κλήσεις που απευθύνονται σε κάποιον άλλον· έπειτα από μια σύντομη φάση δισταγμού αποφασίζει να αφεθεί σε ένα παιχνίδι με μια ξένη ταυτότητα. Κάποιος ηθοποιός σταματάει από τη μια μέρα στην άλλη να δέχεται κλήσεις, λες και κάποιος άλλος τού έκλεψε τη ζωή. Κάποιος συγγραφέας κάνει δύο ταξίδια μαζί με μια γυναίκα που ο μεγαλύτερος εφιάλτης της είναι να βρεθεί ξαφνικά να παίζει το ρόλο ηρωίδας στα έργα του. Κι από την άλλη, κάποιος παράξενος μπλόγκερ δεν έχει μεγαλύτερη επιθυμία από το να δει κάποτε τον εαυτό του ήρωα σε μυθιστόρημα. Μια συγγραφέας ξεκινά ένα περιπετειώδες ταξίδι στην κεντρική Ασία και χάνονται τα ίχνη της, μια ηλικιωμένη κυρία εκλιπαρεί και προκαλεί το συγγραφέα που τη δημιούργησε, κι ο διευθυντής μιας εταιρείας κινητής τηλεφωνίας χάνει τα λογικά του ζώντας μια διπλή ζωή ανάμεσα σε δύο γυναίκες.

Εννέα σπονδυλωτά επεισόδια που σταδιακά σχηματίζουν ένα μυθιστορηματικό σύνολο, ένα εκλεπτυσμένο παιχνίδι μεταξύ πραγματικότητας και μυθοπλασίας, ένα γοητευτικά περίπλοκο σύνολο αντικαθρεφτισμών. Το καινούργιο βιβλίο του διάσημου πλέον σε όλο τον κόσμο Γερμανού μυθιστοριογράφου μιλάει για τη φήμη και την εξαφάνιση, την αλήθεια και την πλάνη – με πρόσωπα και καταστάσεις που απλώνονται σε διαφορετικά επίπεδα, με χαρακτηριστικές ανατροπές, με χιούμορ και ευφυΐα.

1 σχόλιο:

ΕΥΘΥΜΙΟΣ ΠΑΤΣΟΥΡΗΣ είπε...

H Μαρίνα Καραφυλλίδου μας παρουσίασε το βιβλίο αναλύοντας τους κεντρικούς άξονες της θεματολογίας και της αφηγηματικής δομής του και, έτσι, ξεκίνησε μια σε βάθος συζήτηση που υπήρξε πολύ ενδιαφέρουσα, βοήθησε στην εμβάθυνση στο λογοτεχνικό κείμενο και, κυρίως, κράτησε αμείωτη την προσοχή όλων μας πάνω στις σκέψεις του ιδιοφυούς Γερμανού συγγραφέα.
Στην παρουσίαση του βιβλίου συνέδραμε ένα νεανικό θεατρικό σχήμα, αποτελούμενο από τη Σωτηρία Αϊβαζίδη, τη Νικολέττα Βλάχου και τον Οδυσσέα Ζήκα. Η Σωτηρία Αϊβαζίδη και η Νικολέττα Βλάχου διασκεύασαν το κείμενο του Κέλμαν σε θεατρικό λόγο και η πρώτη οργάνωσε και σκηνοθέτησε το έργο στο πλαίσιο διπλωματικής της εργασίας στο Τμήμα Μ.Ε.Τ. του ΠΑ.ΜΑΚ. Οι τρείς αυτοί νέοι καλλιτέχνες με τη βοήθεια και άλλων σπουδαστών Δραματικών Σχολών έπαιξαν το έργο «Σε Κίνδυνο» τον Ιούνιο του 2016 στη Θεσσαλονίκη για πέντε παραστάσεις.
Στη χθεσινή συνάντηση τα μέλη της Λέσχης συνομίλησαν μαζί τους για τον Κέλμαν, την έμπνευση που είχαν να διασκευάσουν τη «Φήμη» και τα συναισθήματα από το εγχείρημά τους. Ο Οδυσσέας Ζήκας , μάλιστα, έπαιξε το μονόλογο του Μόλβιτς, κομβικού ήρωα στο βιβλίο του Γερμανού συγγραφέα.

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *