Σάββατο, 14 Ιανουαρίου 2017

"Το κορίτσι με το σκουλαρίκι" - Τρέισυ Σεβαλιέ

Ανάγνωση / Συζήτηση την Παρασκευή  10 Φεβρουαρίου  2017


Στο Ντελφτ του 17ου αιώνα, μια πλούσια πόλη της Ολλανδίας, πλούσιοι και φτωχοί, καθολικοί και προτεστάντες, κύριοι και υπηρέτες όλοι ξέρουν τη θέση τους. Έτσι, όταν η Χριτ μπαίνει υπηρέτρια στο σπίτι του ζωγράφου Βερμέερ, νομίζει πως ξέρει το ρόλο της: νοικοκυριό, πλυσίματα και φροντίδα των έξι παιδιών του ζωγράφου. Επίσης νιώθει ικανή να τα βγάλει πέρα με την τρομερή πεθερά του, τη νευρική κι αισθησιακή γυναίκα του και τη ζηλόφθονη υπηρέτριά τους. Εκείνο που κανείς δεν περιμένει είναι πως η διακριτικότητα και η εξυπνάδα της Χριτ, όπως και η γοητεία που ασκούν πάνω της οι πίνακες του ζωγράφου, θα την οδηγήσουν μοιραία στον κόσμο του. Καθώς γίνεται σιγά-σιγά μέρος του έργου του, η οικειότητα μεταξύ τους μεγαλώνει, δημιουργώντας εντάσεις κι εσφαλμένες εντυπώσεις μέσα στο σπίτι, κι ακόμη - καθώς το σκάνδαλο διαρρέει - αναταραχή και ψιθύρους στην πόλη. Η συγγραφέας εμπνεύστηκε από το κορίτσι με το μαργαριταρένιο σκουλαρίκι σ' έναν από τους πιο αισθαντικούς και μυστηριώδεις πίνακες του Βερμέερ κι έγραψε ένα μυθιστόρημα με λεπτότατο ερωτισμό για το τέλος της αθωότητας και το τίμημα της μεγαλοφυΐας

1 σχόλιο:

ΕΥΘΥΜΙΟΣ ΠΑΤΣΟΥΡΗΣ είπε...

Η 1η αναγνωστική ομάδα (Βάσω Καλαντίδου, Όλγα Καλαντίδου, Ελπίδα Οξούζογλου και Θάλεια Καλογήρου) κατά την άκρως ενδελεχή εισήγησή της μας παρουσίασε τη βιογραφία και σχεδόν το σύνολο του καλλιτεχνικού έργου του ζωγράφου Γ. Βερμέερ, μας ανέλυσε το ιστορικό περιβάλλον της εποχής που έδρασε ο Ολλανδός καλλιτέχνης εστάζοντας, κυρίως, στις θρησκευτικές και ταξικές συγκρούσεις, και, τέλος, ανέπτυξε πλήρως και λεπτομερώς τους κεντρικούς άξονες της θεματολογίας και της αφηγηματικής δομής του βιβλίου.
Ευχαριστούμε τα μέλη της ομάδας τόσο για την παρουσίαση όσο και για τα όμορφα δώρα/αναμνηστικά εμπνευσμένα από το έργο του Βερμέερ που πρόσφεραν στα μέλη της Λέσχης και στον συντονιστή.

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *