Σάββατο, 11 Μαρτίου 2017

"Η πρώτη λέξη" - Βασίλης Αλεξάκης

Ανάγνωση / Συζήτηση την Παρασκευή 7 Απριλίου 2017




Ο Μιλτιάδης, καθηγητής της συγκριτικής φιλολογίας στο-Παρίσι, θα ήθελε πολύ να μάθει, πριν το θάνατο του, ποια ήταν η πρώτη λέξη που ξεστόμισε ο άνθρωπος. "Έτσι θα φύγω πιο ήσυχος", λέει. Δυστυχώς πεθαίνει πριν προλάβει να την ανακαλύψει. Την ημέρα της κηδείας του η αδελφή του τού υπόσχεται να λύσει το αίνιγμα για λογαριασμό του. Θα συναντήσει επιστήμονες κάθε λογής, που θα της μιλήσουν για τον ανθρώπινο εγκέφαλο, τη γλώσσα των βρεφών, τους χιμπατζήδες και τους Ηοmo sapiens, τον Δαρβίνο και τους δημιουργιστές, τον Φρόιντ και το πείραμα του φαραώ Ψαμμήτιχου. Επίσης, θα διασταυρωθεί με μια σειρά χαρακτήρες, οι οποίοι, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, θα φωτίσουν κάποια πτυχή του μυστηρίου της ανθρώπινης επικοινωνίας, χαρίζοντας στην ίδια πλήθος νέες γνώσεις και εμπειρίες. 

Θα προχωρήσει την έρευνα της μέχρι το τέλος, γιατί αυτή η υπόσχεση είναι από αυτές που δεν μπορεί να μην κρατήσει κανείς. Ξέρει καλά ότι ο αδελφός της περιμένει μια απάντηση. Θα τα καταφέρει άραγε να του τη δώσει; 

1 σχόλιο:

ΕΥΘΥΜΙΟΣ ΠΑΤΣΟΥΡΗΣ είπε...


Η 4η αναγνωστική ομάδα (Αθηνά Χαραλαμπίδου, Μαρίνα Καραφυλλίδου, Θεοδώρα Αντώνογλου και Αγγελική Χατζηβασιλειάδου) με αφορμή το βιβλίο του διακεκριμένου έλληνα λογοτέχνη και με τη συνδρομή της κας Μαρίας Παρδάλα, πτυχιούχου του Τμήματος Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και πιστοποιημένης εκπαιδεύτριας της Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας, μας «μύησε» στο παιχνίδι με τις λέξεις και στην ετυμολογική προέλευση της κάθε λέξης, και δια μέσω του γλωσσικού λαβυρίνθου στη σημασία της απώλειας, “…ενός πένθους «εξευγενισμένου», χωρίς δραματικές κορυφώσεις και συναισθηματικές εξάρσεις…”.

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *