Πέμπτη 2 Νοεμβρίου 2017

"Αντί Στεφάνου" - Γιάννης Μακριδάκης

Ανάγνωση / Συζήτηση την Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου 2017



Δεν ευδοκίμησε τελικά ως νεκροθάφτης στη θέση του Ευταξία ο Στέφανος ο Λαδικός. Μοναχά μία κηδεία πρόλαβε να διεκπεραιώσει και αυτή ήταν της μητέρας του. Διότι η Πάτρα, εκ του Κλεοπάτρα, Λαδικού, το γένος Κουμά, η επονομαζόμενη και Ξυλαγγούρω κάποτε, όταν ήταν ακμαία, υπό των ζηλοφθόνων γυναικών της μικράς νήσου, απεβίωσε αιφνιδίως σε ηλικία 66 ετών, πιθανότατα από ανακοπή καρδιάς σύμφωνα με τη γνωμάτευση του αγροτικού γιατρού, τρεις μόλις μέρες αφότου ανέλαβε καθήκοντα εντός νεκροταφείου ο μοναχογιός της. Έγειρε το κεφάλι της αριστερά σαν λαβωμένο πουλάκι, όπως καθόταν στο κατώφλι του σπιτιού της το απόγευμα της Δευτέρας 19ης Μαΐου και ξεψύχησε ήσυχα. Σαν να αποκοιμήθηκε γλυκά κάτω από τον ανοιξιάτικο ήλιο. Είχε και ένα απολύτως εμφανές όσο και αινιγματικό μειδίαμα στα χείλη της, το οποίο αν και κατά κόρον ερμηνεύτηκε ως αδιάψευστο τεκμήριο του ότι έφυγε από τη ζωή ικανοποιημένη, ίσως να ήταν τελικά μόνον επιτιμητικό αφού, όπως πικρόχολα αποφάνθηκε και ο περιπτερούχος καπετάν Παράσχος Ψιλάκης κουνώντας πάνω κάτω το κεφάλι του απογοητευμένος από την απολύτως πλέον διακριτή κοινωνική της νήσου παρακμή, η μακαρίτισσα ίσως προείδε λόγω μιας πιθανής προθανάτιας έκλαμψης τα όσα αλλοπρόσαλλα επακολούθησαν την έξοδο αυτής.

Πρόδρομος μιας μετακαταναλωτικής εποχής ή εντελώς ανισόρροπος ήταν τελικά ο νεκροθάφτης Στέφανος Λαδικός; Η κοινωνία του μικρού νησιού πάντως δεν μπόρεσε να αποδεχτεί τις δράσεις του εντός νεκροταφείου και τις απόψεις του περί σαρκίου των νεκρών, και έτσι τον απέπεμψαν σύντομα από το πόστο του.

Μια νουβέλα που αφηγείται με μπρίο τη σχάση ανάμεσα στο ιερό και το γελοίο, το σύστημα της τοπικής κοινωνίας και το οικοσύστημα της φυτοκοινωνίας.

1 σχόλιο:

makpats είπε...

Τα μέλη της αναγνωστικής ομάδας παρουσίασαν το έργο και τη ζωή του συγγραφέα και στη συνέχεια ακολούθησε συζήτηση με τα μέλη της Λέσχης που, κυρίως, εστιάσθηκε στις αντιλήψεις, τις στάσεις και τις συμπεριφορές περί φυσικής ζωής, θανάτου και λοιπών.
Ο Γιάννης Μακριδάκης με αφορμή το βιβλίο «Αντί Στεφάνου» μίλησε για την πορεία του στον λογοτεχνικό χώρο, τα ερεθίσματα και τις εμπνεύσεις που τον παρακινούν κάθε φορά στη συγγραφή καθώς και για τη «συνομιλία» και τις σχέσεις που αναπτύσσει με τους ήρωες των ιστοριών του.
Στα διαλείμματα του διαλόγου ο Βαγγέλης, προσκεκλημένος της ομάδας, τραγούδησε τις μουσικές που επέλεξαν τα μέλη της Λέσχης ως την τελευταία πριν την αποδημία “playlist”.

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *