Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2018

"Η Κυρά της Ρω" - Γιάννης Σκαραγκάς

Ανάγνωση / Συζήτηση την Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2018



"Τον αγάπησα πολύ τον Κώστα. Για πολλά πράγματα. Άλλα τα ξέχασα, άλλα τα μπέρδεψα. Ένα πράγμα όμως κράτησε την αγάπη μου για αυτόν ζωντανή. Μ' έκανε πάντα να θυμάμαι ποια είμαι. Με κοίταζε και αμέσως καταλάβαινα. Αυτό είσαι, σκεφτόμουν, αυτό το μπλε. Και, αντί για καρδιά, έχεις μία γραμμή. Όποτε θέλει, χωρίζει τον κόσμο στα δυο και, όποτε θέλει, σε βάζει στη μέση να τον βαστάς."
Μια απομονωμένη γυναίκα ανεβοκατεβάζει μια σημαία για να εξιστορήσει τα πάθη των ανθρώπων που αγάπησε, τα λάθη και τις πληγές τους. Εμπνευσμένο από τη ζωή της Δέσποινας Αχλαδιώτη, της επονομαζόμενης "κυράς της Ρω", το κείμενο αυτό αποτελεί έναν σπαρακτικό ύμνο στη ζωή με τα μάτια μιας γυναίκας που κουβαλάει τα όνειρα και τη φωνή όλων μας. Πρόκειται για την τρυφερή ιστορία ενός τόπου και του λαού του, για μια ποιητική καταγραφή της σκληρής πραγματικότητας που οδηγεί στην προσωπική λύτρωση. Μέσα από την αφήγησή της, η κυρά της Ρω ενσαρκώνει την ελπίδα ότι στις δυσκολότερες περιόδους, η ανθρωπιά δεν είναι υπόθεση των πολλών αλλά του καθένα μας χωριστά. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

- "Ο Γιάννης Σκαραγκάς συνθέτει με λεπτομέρεια μια εσωτερική ανάγνωση των συναισθημάτων και των επιθυμιών, με πόνο ψυχής, με ποίηση και χιούμορ, αποτυπώνοντας με αυθεντία στο χαρτί τον λόγο που αγωνιζόμαστε για να βρούμε τη θέση μας στον κόσμο". (Annelise Schmmid, περιοδικό AIR - Ελβετία)

1 σχόλιο:

makpats είπε...

Τα μέλη της 1ης αναγνωστικής ομάδας (Βάσω, Όλγα, Θάλεια, Θεοδώρα, Ελπίδα) παρουσίασαν το έργο και τη ζωή του συγγραφέα και στη συνέχεια ακολούθησε συζήτηση με τα μέλη της Λέσχης και τον συγγραφέα.

Στην παρουσίαση του βιβλίου συνέδραμε ένα ad hoc θεατρικό σχήμα, αποτελούμενο από τη Σωτηρία Αϊβαζίδη (πτυχιούχος Τμήματος Μουσικής Επιστήμης & Τέχνης Πανεπιστημίου Μακεδονίας και απόφοιτος δραματικής σχολής), την Βάσω Καλαντίδου και την Όλγα Καλαντίδου, οι οποίες από κοινού με την Θάλεια Καλογήρου, την Ελπίδα Οξούζογλου και την Θεοδώρα Αντώνογλου διασκεύασαν το κείμενο του Γιάννη Σκαραγκά και το απέδωσαν υποκριτικά, δραματοποιώντας τον βαθιά ψυχογραφικό λόγο του συγγραφέα.

Ευχαριστούμε τα μέλη της ομάδας για την επιλογή του αναγνώσματος, για την πρωτοβουλία πρόσκλησης του συγγραφέα αλλά και για τον ιδιαίτερο και εξαιρετικά ενδιαφέροντα τρόπο παρουσίασης του βιβλίου.

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *